Χρήσιμες Οδηγίες
Προετοιμασία που απαιτείται πριν τις εξετάσεις αίματος
ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ:
Ο ασθενής είναι νηστικός από το βράδυ. Για δύο εβδομάδες πριν από την εξέταση δεν λαμβάνει διουρητικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα, προγεστερόνη, οιστρογόνα, καφεΐνη, γλυκόριζα. Παραμένει ξαπλωμένος στο χώρο του ιατρείου για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια λαμβάνεται αιμοληψία όσο ακόμη ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Στη συνέχεια του λέμε να περπατήσει συγκεκριμένη απόσταση και όταν επιστρέψει και όσο είναι ακόμη κουρασμένος παίρνουμε τη δεύτερη αιμοληψία. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας ο ασθενής δεν επιτρέπεται να φαει ή να καπνίσει.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΛΙΚΟ (Ca):
Η αιμοληψία πρέπει να γίνεται αυστηρά το πρωί. Απαιτείται να είμαστε νηστικοί για τουλάχιστον 8 ώρες. Ιδανικά κάνουμε αιμοληψία χωρίς περίδεση του άνω άκρου.
ΔΡΕΝΑΛΙΝΗ:
Α Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός και πριν την αιμοληψία για τουλάχιστον έξι ημέρες να μην καταναλώνει καφέ, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου cola, καρύδια, μπανάνες, βανίλια, μεθυλντόπα, αντιβιοτικά. Απαγορεύεται το κάπνισμα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν την αιμοληψία.
ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (ADH) :
Απαιτείται να είμαστε νηστικοί από το βράδυ για τουλάχιστον 8 ώρες. Πίνουμε μόνο νερό όσο διψάμε. Κάνουμε πρωινή αιμοληψία.
ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ (LAC) :
Απαιτείται να αφήσουμε τον εξεταζόμενο να χαλαρώσει πριν την αιμοληψία, να είναι νηστικός από το βράδυ και η αιμοληψία να γίνεται αυστηρά το πρωί.
ΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΦΥΔΡΟΓΟΝΑΣΗΣ (LDH) :
Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία.
ΓΑΣΤΡΙΝΗ :
Απαιτείται ο ασθενής να είναι νηστικός τουλάχιστον 12 ώρες πριν την αιμοληψία.
ΓΛΥΚΟΖΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ (GLU) :
Τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα από την εξέταση δεν τρώμε ζάχαρη, τροφές με άμυλο, μακαρόνια, άσπρο ψωμί. Τρώμε ελαφρά την παραμονή της εξέτασης το βράδυ. Aπαιτείται να είμαστε περίπου 10 ώρες νηστικοί. Κάνουμε πρωινή αιμοληψία.
ΓΛΥΚΑΓΟΝΗ :
Απαιτείται να είμαστε νηστικοί πριν την αιμοληψία για 12 ώρες. Γίνεται πρωινή αιμοληψία
ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ (ΗbA l c):
Δεν λαμβάνουμε ασπιρίνη. Εάν έχουμε οποιαδήποτε μορφή θαλασσαιμίας δεν κάνουμε την εξέταση αν δε συμβουλευτούμε το θεράποντα ιατρό μας.
ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΥ:
Προσερχόμαστε στο εργαστήριο νηστικοί από το βράδυ για τουλάχιστον 8 ώρες. Απαιτείται παραμονή μας στο εργαστήριο για 4 ώρες. Η δοκιμασία γίνεται με ραντεβού.
Δ4 ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΕΔΙΟΝΗ:
Η αιμοληψία γίνεται οπωσδήποτε πρωινή ώρα κατά τη 2η-4η ημέρα του έμμηνου κύκλου.
ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗ :
Δεν κάνουμε αιμοληψία εάν τουλάχιστον τις προηγούμενες δύο εβδομάδες έχει γίνει χειρουργικός χειρισμός στην περιοχή του θυρεοειδούς αδένα, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς ή θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.
ΘΥΡΟΞΙΝΗ (Τ4), ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΥΡΟΞΙΝΗ (FT4) :
Η αιμοληψία γίνεται πρωινή ώρα. Εάν ο ασθενής λαμβάνει θεραπευτικά θυροξίνη, τότε κάνουμε πρώτα την αιμοληψία και αμέσως μετά παίρνει το φάρμακό του.
ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ (CT), ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ, ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ:
Απαιτείται να είμαστε νηστικοί από το βράδυ για τουλάχιστον 8 ώρες. Πίνουμε μόνο νερό όσο διψάμε. Κάνουμε πρωινή αιμοληψία.
ΚΑΜΠΥΛΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ (OGTT):
Τις προηγούμενες τρεις ημέρες από τη δοκιμασία τηρούμε ελεύθερο διαιτολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 150 γραμμάρια υδατανθράκων. Την παραμονή της εξέτασης τρώμε ελαφρά το βράδυ μέχρι τις 9:00. Προσερχόμαστε στο εργαστήριο νηστικοί το πρωί (ύστερα από 12ώρη νηστεία- η λήψη νερού είναι ελεύθερη) έχοντας μαζί μας τα απαιτούμενα γραμμάρια γλυκόζης που έχουμε προμηθευτεί από το φαρμακείο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης παραμένουμε στο εργαστήριο και δεν επιτρέπεται φαγητό και κάπνισμα. Απαιτείται παραμονή μας στο εργαστήριο από 1 έως 3 ώρες, ανάλογα με τα γραμμάρια γλυκόζης που μας συνέστησε να πάρουμε ο θεράπων ιατρός μας.
ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΝΟΧΗΣ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ:
Τις προηγούμενες δύο ημέρες από τη δοκιμασία τρώμε ελεύθερα. Την παραμονή της εξέτασης τρώμε ελαφρά το βράδυ μέχρι τις 9:00. Προσερχόμαστε στο εργαστήριο νηστικοί το πρωί. Απαιτείται παραμονή μας στο εργαστήριο για δύο ώρες.
ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΟΡΟΥ:
Η αιμοληψία γίνεται αυστηρά στις 8:00 το πρωΐ. Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός.
ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ :
εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον δύο ώρες πριν την αιμοληψία.>
ΟΙΣΤΡΑΔΙΟΛΗ:
Η αιμοληψία γίνεται οπωσδήποτε πρωινή ώρα κατά τη 2η-4η ημέρα του έμμηνου κύκλου.
ΟΜΟΚΥΣΤΕΪΝΗ :
ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 10 ώρες και γίνεται πρωινή αιμοληψία. Εάν κάνετε θεραπεία με μεθοτρεξάτη, φαινυντοΐνη, αντιεπιληπτικά φάρμακα, ντοπαμίνη, χολεστυραμίνη ή έχετε λάβει αναισθησία, συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πριν από την εξέταση.
ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ (ΡΤΗ) :
Απαιτείται να είμαστε νηστικοί από το βράδυ για 12 ώρες. Πίνουμε μόνο νερό όσο διψάμε. Κάνουμε πρωινή αιμοληψία.
ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ:
Η αιμοληψία γίνεται οπωσδήποτε πρωινή ώρα κατά τη 21η ημέρα του έμμηνου κύκλου
ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ (PRL) :
Κάνουμε πρωινή αιμοληψία, αλλά πρέπει να έχουν περάσει πάνω από τρεις ώρες από την πρωινή έγερση του ασθενούς και ο ασθενής να μην έχει στρες. Πρέπει να αποφεύγεται για δύο ημέρες πριν την αιμοληψία οι φαινοθειαζίνες, αντιϋπερτασικά φάρμακα, οιστρογόνα, αμφεταμίνες, α-μεθυλντόπα.
ΡΕΝΙΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ (ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΥΠΤΙΑ) :
Ο ασθενής είναι νηστικός από το βράδυ. Την παραμονή της εξέτασης δεν λαμβάνει διουρητικά και αντιϋπερτασικά φάρμακα, προγεστερόνη, οιστρογόνα, καφεΐνη, γλυκόριζα. Παραμένει ξαπλωμένος στο χώρο του ιατρείου για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια λαμβάνεται αιμοληψία όσο ακόμη ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Στη συνέχεια του λέμε να περπατήσει συγκεκριμένη απόσταση και όταν επιστρέψει και όσο είναι ακόμη κουρασμένος παίρνουμε τη δεύτερη αιμοληψία. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας ο ασθενής δεν επιτρέπεται να φαει ή να καπνίσει.
ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ (5-ΟΗ ΤΡΥΠΤΑΜΙΝΗ) :
Για τουλάχιστον τρεις ημέρες από την αιμοληψία πρέπει να αποφεύγονται κάστανα, δαμάσκηνα, ντομάτες, μπανάνες, μελιτζάνες.
ΣΙΔΗΡΟΣ (Fe) ΣΙΔΗΡΟΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ (TIBC), ΣΙΔΗΡΟΦΥΛΛΙΝΗ :
Οπωσδήποτε πρωινή αιμοληψία. Πρέπει να είμαστε νηστικοί τουλάχιστον 10 ώρες και να μην λαμβάνουμε βιταμίνες την προηγούμενη της εξέτασης. Εάν λαμβάνουμε θεραπεία με σίδηρο η αιμοληψία πρέπει να γίνει πριν την ημερήσια θεραπευτική δόση.
ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΗ ΟΞΑΛΟΞΕΙΚΗ (SGOT, AST), ΠΥΡΟΣΤΑΦΥΛΙΚΗ ΤΡΑΝΣΑΜΙΝΑΣΗ (SGPT,ALT) :
Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία.
ΦΕΡΡΙΤΙΝΗ :
Πρέπει να είμαστε νηστικοί τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την αιμοληψία.
ΦΛΟΙΟΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (ACTH) :
Απαιτείται να είμαστε νηστικοί από το βράδυ για τουλάχιστον 8 ώρες. Πίνουμε μόνο νερό όσο διψάμε. Κάνουμε πρωινή αιμοληψία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΟΛΙΚΗ , XOΛΗΣΤΕΡΟΛΗ HDL , ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ LDL, ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ VLDL-C, ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ , ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΗ Α, ΑΠΟΛΙΠΟΠΡΩΤΕΙΝΗ Β, LP(A) :
Τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα από την εξέταση δεν καταναλώνουμε τροφές ζωικής προέλευσης και αλκοόλ. Την παραμονή της εξέτασης τρώμε ελαφρά. Απαιτείται να είμαστε περίπου 10 ώρες νηστικοί και κάνουμε πρωινή αιμοληψία.
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ :
Απαιτείται ο ασθενής να είναι νηστικός από το βράδυ για τουλάχιστον 8 ώρες πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία γίνεται πρωί. Εάν ο ασθενής παίρνει θεραπεία με φυλλικό οξύ, η αιμοληψία πρέπει να γίνεται πριν την προγραμματισμένη δόση του φαρμάκου.
ΧΑΛΚΟΣ (Cu) :
ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός και απαιτείται πρωινή αιμοληψία.
ΧΛΩΡΙΟΥΧΑ (Cl) :
ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία για τουλάχιστον δύο ώρες.
ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗ ΟΛΙΚΗ (T-Bil) :
Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον δύο ώρες πριν την αιμοληψία.
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗΣ (ΡΤ), INR, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΠΛΑΣΤΙΝΗΣ (ΑΡΤΤ), ΙΝΩΔΟΓΟΝΟ :
Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον δύο ώρες πριν την αιμοληψία.
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (Zn) :
Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός από το βράδυ για τουλάχιστον για 8 ώρες και η αιμοληψία να γίνεται πρωί.
ΨΕΥΔΟΧΟΛΙΝΕΣΤΕΡΑΣΗ :
Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες πριν την αιμοληψία
Τι πρέπει να προσέξω κατά τη λήψη δειγμάτων
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΜΕ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ AΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ :
Θα πρέπει για δύο εβδομάδες πριν τη συλλογή πρέπει να μην παίρνουμε: Ασπιρίνη, ντοπαμίνη, α- και β- αναστολείς, φαινοθειαζίνες, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Για τουλάχιστον την ημέρα της συλλογής να μην καταναλώνουμε καφέ, τσάι, κακάο, αναψυκτικά τύπου cola.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΜΕ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ :
Δεν παίρνουμε ασβέστιο και ορμόνες για την οστεοπόρωση για τρεις ημέρες πριν την ημέρα της συλλογής.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΜΕ ΟΥΡΑ 24ΩΡΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΩΝ:
Για τρεις ημέρες πριν αρχίσουμε να μαζεύουμε τα ούρα και κατά τη διάρκεια της συλλογής των ούρων δεν τρώμε ή πίνουμε τα παρακάτω: Καφέ, τσάι, σοκολάτα, κακάο, αναψυκτικά τύπου cola, σοκολάτα, βανίλια, μπανάνες, ανανά, ξηρούς καρπούς, τυρί, μπαχαρικά, ζελέ, εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, κίτρα, μανταρίνια), οινόπνευμα, κάπνισμα, ασπιρίνη, αντιϋπερτασικά φάρμακα
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΜΕ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ :
Για τουλάχιστον δύο ημέρες πριν τη συλλογή και κατά τη διάρκεια της συλλογής δε λαμβάνουμε αντιβιοτικά, ACTH και κορτιζόνη.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΜΕ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ:
Δεν πρέπει να παίρνουμε γλυκόριζα, διουρητικά φάρμακα, αντιϋπερτασικά φάρμακα, οιστρογόνα. Σε περίπτωση που λαμβάνετε τα παραπάνω φάρμακα συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΜΕ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ VMA OΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ :
Για δύο εβδομάδες πριν από τη συλλογή και κατά τη συλλογή των ούρων πρέπει να αποφεύγουμε: καφέ, τσάι, κακάο, αναψυκτικά τύπου cola, σοκολάτα, μπανάνες, εσπεριδοειδή, βανίλια, ξηρούς καρπούς, ασπιρίνη, Levodopa, methyldopa, ρεζερπίνη, πυριδοξίνη, ασπιρίνη, αμοξυκυλίνη
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΔΗΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΜΕ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΔΡΟΞΥΠΡΟΛΙΝΗΣ:
Για μία ημέρα πριν από τη συλλογή και κατά τη συλλογή των ούρων απαγορεύονται: Το κρέας και τα προϊόντα του (π.χ. αλλαντικά), το ψάρι, τα πουλερικά, γλυκά και προϊόντα που περιέχουν ζελατίνη.
οδηγίες λήψης δειγμάτων
ΠΩΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ
- Μαζεύουμε κατά προτίμηση τα πρώτα πρωινά ούρα.
- Πλένουμε τα έξω γεννητικά όργανα (βάλανο πέους- πέους οι άνδρες, και την περιοχή της ουρήθρας οι γυναίκες) πολύ καλά με σαπούνι και χλιαρό νερό. Ξεπλένουμε καλά και σκουπιζόμαστε με καθαρή πετσέτα ή αποστειρωμένη γάζα. Δε χρησιμοποιούμε αντισηπτικό.
- Σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που προμηθευόμαστε από το Φαρμακείο συλλέγουμε τα ούρα ως εξής: Αφήνουμε να τρέξουν τα πρώτα ούρα και χωρίς να σταματήσουμε την ούρηση μαζεύουμε στο αποστειρωμένο δοχείο τα ούρα από το μέσο της ούρησης.
- Δε γεμίζουμε ως πάνω το αποστειρωμένο δοχείο.
- Εάν δε μπορούμε να παραδώσουμε τα ούρα στο εργαστήριο εντός μισής ώρας από τη λήψη, τα τοποθετούμε στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια.
- Εάν έχει προηγηθεί η λήψη κάποιου αντιβιοτικού πρέπει να ενημερώνετε σχετικά το προσωπικό του εργαστηρίου.
ΛΗΨΗ ΟΥΡΗΘΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ:
Ο ασθενής δεν πρέπει να έχει ουρήσει πριν τη λήψη του δείγματος.
ΛΗΨΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ:
Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα με σαπούνι και χλιαρό νερό. Σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα ή γάζα. Συλλέγουμε το δείγμα με αυνανισμό κατευθείαν στο αποστειρωμένο ποτηράκι. Δε χρησιμοποιούμε προφυλακτικό. Μεταφέρουμε στο εργαστήριο μόνο όσο δείγμα έπεσε κατευθείαν στο αποστειρωμένο δοχείο και δεν μεταφέρουμε μέσα στο αποστειρωμένο δοχείο ότι είναι πιθανόν στα χέρια μας ή έξω από το δοχείο. Κλείνουμε το αποστειρωμένο δοχείο καλά με το πώμα του και εάν δεν το προσκομίσουμε άμεσα στο εργαστήριο το φυλάμε στο ψυγείο ή σε δοχείο με πάγο.
ΛΗΨΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:
Απαιτείται αποχή από κάθε σεξουαλική πράξη για 4-5 ημέρες πριν τη συλλογή του σπέρματος. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα με σαπούνι και χλιαρό νερό.Σκουπίζουμε με καθαρή πετσέτα ή γάζα. Συλλέγουμε το δείγμα με αυνανισμό κατευθείαν στο αποστειρωμένο ποτηράκι προσέχοντας να μη χάσουμε καθόλου από τον όγκο του. Δε χρησιμοποιούμε προφυλακτικό. Σημειώνουμε την ώρα λήψης και μεταφέρουμε στο εργαστήριο εντός 20 λεπτών. Απαιτείται ραντεβού.
ΛΗΨΗ ΚΟΛΠΙΚΟΥ- ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ:
Δεν πλενόμαστε πριν τη λήψη του δείγματος και δε βάζουμε στην περιοχή κρέμες ή αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά
ΛΗΨΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ- ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ:
Συλλέγουμε τα κόπρανα σε ειδικό αποστειρωμένο δοχείο που προμηθευόμαστε από το φαρμακείο. Προσκομίζουμε άμεσα στο εργαστήριο. Συχνά απαιτείται η παρατήρηση τριών δειγμάτων κοπράνων από διαδοχικές κενώσεις.
ΛΗΨΗ ΡΙΝΙΣΜΑΤΩΝ ΟΝΥΧΩΝ – ΔΕΡΜΑΤΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ:
Δε χρησιμοποιούμε κρέμες, καλλυντικά, φάρμακα τοπικά πριν από τη λήψη του δείγματος
ΠΩΣ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΟΥΡΑ 24ΩΡΟΥ
Προμηθευόμαστε από το Φαρμακείο το ειδικό δοχείο. Αρχίζουμε να μαζεύουμε όλα τα ούρα που θα κάνουμε μέσα σε ένα 24ώρο ως εξής:
Η πρώτη πρωινή ούρηση δε συλλέγεται. Όσα ούρα κάνουμε από τις 8:00 το πρωί και μετά τα μαζεύουμε προσεκτικά ώστε να μη χαθούν καθόλου ούρα στο ειδικό δοχείο. Μαζεύουμε όλα τα ούρα από τις 8:00 το πρωί της μίας ημέρας έως τις 8:00 το πρωί της επόμενης. Το δοχείο φυλάσσεται στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της ημέρας που συλλέγουμε τα ούρα και μέχρι να το πάμε στο εργαστήριο
Γενικές οδηγίες για ασθενείς με αυξημένο ουρικό οξύ>
Γενικές οδηγίες για ασθενείς με αυξημένο ουρικό οξύ
- Σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρους ασθενείς ( η απότομη μείωση πρέπει να αποφεύγεται).
- Λήψη αρκετών υγρών (πάνω από 2 λίτρα το 24ωρο).
- Τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να αποφεύγονται (κρασί, μπύρα κλπ.).
- Γενικά, δίαιτα με μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λίπη.
- Το ουρικό οξύ αυξάνεται κατά τη νηστεία.
Τροφές που απαγορεύονται αυστηρά
- Εντόσθια (συκώτι, νεφρά, μυαλά), γλυκάδια, ζωμός και σάλτσες κρέατος.
- Μύδια, χτένια, αυγοτάραχο, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα, αντζούγιες.
- Κυνήγι, πέρδικα, χήνα.
- Αμύγδαλα, ζύμη.
Τροφές που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες
- Κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια (εκτός από τα απαγορευμένα).
- Αρακάς, φακές, φασόλια, σπανάκι, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα. (Στην οξεία φάση απαγορεύονται).
Τροφές που επιτρέπονται
- Γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγά, βούτυρο, λάδι, καφές, τσάϊ, αναψυκτικά.
- Ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, λαχανικά (εκτός από τα απαγορευμένα).
- Ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ζελέ, ξηροί καρποί, χόρτα, φρούτα και χυμοί φρούτων.
- Γλυκά, σοκολάτα, παγωτά (σε περιορισμένες ποσότητες).
Υπολιπιδαιμική Δίαιτα
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, φρυγανιές, ρύζι
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Κρουασάν, τσουρέκι, ζαχαρωμένα δημητριακά
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχα τυριά, άπαχο γιαούρτι, ασπράδια αυγού, υποκατάστατα αυγού
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και τυριά, γιαούρτι πτωχό σε λιπαρά, δύο ολόκληρα αυγά την εβδομάδα
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Πλήρες γάλα, συμπυκνωμένο γάλα, κρέμες γάλακτος, υποκατάστατα γάλακτος, ολόπαχα τυριά, ολόπαχο γιαούρτι
ΣΟΥΠΕΣ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Σούπες λαχανικών
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Σούπες εμπλουτισμένες με κρέμα
ΨΑΡΙ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Ολα τα άσπρα ψάρια (σχάρας, στον ατμό, καπνιστό). Βγάλτε τη πέτσα (πχ σαρδέλλες)
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Ψάρι τηγανισμένο σε κατάλληλο λίπος
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Αυγοτάραχο, ψάρι τηγανισμένο σε αγνώστου προελεύσεως λάδι ή λίπος
ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Στρείδια, χτένια
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Μύδια, αστακός, καραβίδες
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Γαρίδες, καλαμάρια
ΚΡΕΑΣ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Γαλοπούλα, μοσχάρι, κυνήγι, κουνέλι
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Πολύ άπαχα κρέατα όπως βοδινό, ζαμπόν, μπέϊκον, αρνί (μία ή δύο φορές την εβδομάδα), λουκάνικα απο μοσχάρι ή κοτόπουλο, συκώτι δύο φορές τον μήνα
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Πάπια, χήνα, όλα τα εμφανώς παχιά κρέατα, λουκάνικα, σαλάμια, κρεατόπιτες, πατέ, πέτσα πουλερικού
ΛΙΠΗ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Ελαιόλαδο Ελαια πλούσια σε πολυακόρεστα, πχ ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο. Ελαια πλούσια σε μονοακόρεστα. Μαλακές (μη υδρογονωμένες) μαργαρί-νες φτιαγμένες απο τα παραπά-νω έλαια, ψητές ή τηγανιτές πατάτες, εάν έχουν μαγειρευτεί στα παραπάνω έλαια.
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Βούτυρο, ξύγκι, λαρδί-λίπη ψητών, μαργαρίνες, υδρογονωμένα λίπη
ΦΡΟΥΤΑ - ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Ολα τα φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά και τα όσπρια. Καλαμπόκι. Βραστές πατάτες ή πατάτα ψημένη με τη φλούδα της. Ολα τα φρέσκα και ξηρά φρούτα. Φρούτα σε κονσέρβα (χωρίς ζάχαρη).
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Ψητές πατάτες με το κατάλληλο λάδι.
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Ψητές ή τηγανιτές πατάτες, λαχανικά ή ρύζι μαγειρεμένο σε αγνώστου προελεύσεως ή ακατάλληλα έλαια ή λίπη, τσίπς, αλατισμένα λαχανικά σε κονσέρβα.
ΓΛΥΚΑ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Κομπόστες, φρουί-ζελέ, πουτίγκες με αποβουτυρωμένο γάλα, φρουτοσαλάτα, μαρέγγα
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Γλυκά ή μπισκότα φτιαγμένα με μαργαρίνη ή λάδι
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Παγωτά τούρτες, τάρτες. Σάλτσες φτιαγμένες απο κρέμα ή βούτυρο, έτοιμα γλυκά του εμπορίου, μπισκότα, έτοιμες πίτες και πουτίγκες.
ΖΑΧΑΡΩΔΗ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Λουκούμια, μαντολάτο
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Χαλβάς
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Σοκολάτες, καραμέλλες βουτύρου, φοντάν, γλυκά με καρύδα
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Φυστίκια, φυστίκια Αιγίνης
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Ινδική καρύδα, αλατισμένοι ξηροί καρποί.
ΠΟΤΑ - ΡΟΦΗΜΑΤΑ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Τσάϊ, καφές φίλτρου ή νες καφέ, νερό, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: oινόπνευμα. Σοκολατούχα ροφήματα με χαμηλά λιπαρά.
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Σοκολατούχα ροφήματα, ιρλανδέζικος καφές, ποτά που περιέχουν βύνη.
ΣΑΛΤΣΕΣ - ΜΥΡΩΔΙΚΑ
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ: Πιπέρι, μουστάρδα, αρωματικά φυτά, καρυκεύματα.
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ: Σάλτσες για σαλάτα με χαμηλά λιπαρά.
- ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: Αλάτι, έτοιμες σάλτσες για σαλάτα σε κρεμώδη μορφή,μαγιονεζα.
Οι τροφές που συνιστώνται πρέπει να είναι γενικά πτωχές σε λιπαρά και πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι τροφές με ακόρεστα λίπη ή μικρές ποσότητες κεκορεσμένων λιπών θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπών η χοληστερόλης πρέπει να αποφεύγονται όσο περισσότερο είναι δυνατόν. Τα οινοπνευματώδη πρέπει να αποφεύγονται όπως επίσης και τα γλυκά ,τα μπισκότα και τα ζαχαρωτά. Όλα αυτά έχουν καλύτερο αποτέλεσμα με περισσότερη σωματική άσκηση.
HPV DNA TEST
Τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Ο Human Papilloma Virus (HPV) είναι ο ιός που προκαλεί τα θηλώματα στον άνθρωπο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νοσήματα, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού καθώς και γεννητικά κονδυλώματα, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις καρκίνου στοματοφάρυγγα, στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα. Βιβλιογραφικά έχουν περιγραφεί περισσότεροι από 100 διαφορετικοί γονότυποι HPV. Κατατάσσονται με βάση τη διαφορετικότητα στο DNA τους και ονομάζονται με αριθμούς (πχ HPV6, HPV11 κλπ). Έχει σημασία να ξέρουμε από ποιόν τύπο HPV έχουμε μολυνθεί επειδή η διαφορετικότητα στο DNA του ιού συμβάλλει ώστε ο κάθε γονότυπος να συμπεριφέρεται διαφορετικά. Οι γεννητικοί τύποι των HPV χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου ανάλογα με τον κίνδυνο για καρκινογένεση. Οι HPV χαμηλού κινδύνου (6, 11, 42, 43 κ.α.) προκαλούν κατά κανόνα καλοήθεις αλλοιώσεις. Οι HPV υψηλού κινδύνου (16, 18, 31, 33 κ.α.) μπορεί υπό κατάλληλες συνθήκες να προκαλέσουν καρκίνους σε διάφορα όργανα όπως προαναφέραμε.
Πρέπει να τονίσουμε ότι από τους ανθρώπους που θα μολυνθούν από HPV, μόνο ένα μικρό ποσοστό θα εμφανίσει σημαντικά προβλήματα. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε ποια άτομα είναι πιο ευαίσθητα και κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Είναι όμως βέβαιο ότι για να επιτραπεί στους HPV να προκαλέσουν αλλοιώσεις, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και οι μηχανισμοί ογκοκαταστολής που εκ γενετής διαθέτουμε δυσλειτουργούν σε κάποιο βαθμό.
Κάποιος που έχει μολυνθεί από HPV συνήθως δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν το γνωρίζουν, ακριβώς επειδή δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Από αυτούς που έχουν μολυνθεί μόνο λίγοι θα εκδηλώσουν αλλοιώσεις που φαίνονται με το γυμνό μάτι. Οι εμφανείς αλλοιώσεις είναι: τα οξυτενή κονδυλώματα, ένα μέρος των προκαρκινικών αλλοιώσεων του αιδοίου και οι διηθητικοί καρκίνοι. Τα οξυτενή κονδυλώματα προεξέχουν από το δέρμα, είναι εμφανή και συνήθως ψηλαφώνται. Οι γυναίκες εντοπίζουν τα κονδυλώματα που βρίσκονται στο εφήβαιο, το αιδοίο, το περίνεο και την περιπρωκτική περιοχή. Δεν μπορούν να ξέρουν αν υπάρχουν κονδυλώματα ή προκαρκινικές αλλοιώσεις στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, όπως και μέσα στον πρωκτικό σωλήνα. Αυτά εντοπίζονται στην εξέταση από το γιατρό.
Η υποψία για παράλληλη σχέση δημιουργείται συχνά, μόλις διαγνωστεί μόλυνση από HPV στη γυναίκα. Δεν είναι όμως πάντοτε έτσι. Ο HPV μπορεί να μείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στα επιθήλια του κατώτερου γεννητικού συστήματος επί πολλά χρόνια. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχουν εμφανείς φλεγμονώδεις αλλοιώσεις, ούτε συμπτώματα και επομένως δεν μπορεί να διαγνωστεί. Η ανεύρεση μόλυνσης σε κάποιον από τους δύο στο ζευγάρι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πρόσφατη. Μπορεί να είναι και αναζωπύρωση παλαιάς μόλυνσης σε κάποιον από τους δύο συντρόφους.
Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει μεν (μέχρι και 70% σύμφωνα με όλες τις δημοσιεύσεις), αλλά δεν αποκλείει εντελώς τον κίνδυνο μετάδοσης των HPV. Οι αιτίες είναι, ότι αφενός το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια του πέους και αφετέρου η μόλυνση από τους HPV είναι περιοχική και υπάρχουν συχνά μη ορατές αλλοιώσεις σε όλο το κατώτερο γεννητικό σύστημα, στο περίνεο και στην περιπρωκτική περιοχή.
Η χρήση του όμως συνιστάται, καθώς εκτός από τη μείωση του κινδύνου πρωτομόλυνσης από HPV, μειώνει και τα ποσοστά υποτροπών των αλλοιώσεων μετά τη θεραπεία (προφανώς λόγω μείωσης του σεξουαλικώς μεταδιδομένου ιϊκού φορτίου).
Η διάγνωση της μόλυνσης από HPV μπορεί να γίνει άμεσα με ανίχνευση του DNA των HPV με μοριακές τεχνικές (PCR), συνήθως σε κύτταρα που συλλέγονται από τον τράχηλο της μήτρας ή έμμεσα με ανεύρεση φλεγμονωδών αλλοιώσεων από HPV. Ο έλεγχος με HPV τεστ για την ανίχνευση των ογκογόνων HPV στις γυναίκες συνιστάται σε δύο περιπτώσεις κυρίως: 1) Ως συμπληρωματική εξέταση του τεστ Παπανικολάου σε περίπτωση που τα αποτελέσματά του είναι αμφίβολα οπότε εάν επιβεβαιωθεί με το HPV DNA Test ότι έχουμε φλεγμονή από ογκογόνους HPV, οι γυναίκες υποβάλλονται σε περαιτέρω έλεγχο με κολποσκόπηση. 2) Για έλεγχο ρουτίνας σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών, μόνο του ή σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου.
Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο, που να απαλλάσσει τον οργανισμό μας από τον ιό. Η λεγόμενη θεραπεία είναι η αφαίρεση ή η καταστροφή του ιστού που φλεγμαίνει. Ο ιός παραμένει στα επιθήλια του γεννητικού συστήματος για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και για πάντα. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, ακόμη και στις περιπτώσεις μόλυνσης από επικίνδυνους HPV. Οι υποτροπές των αλλοιώσεων είναι λίγες και εάν οι ασθενείς παρακολουθούνται δεν υπάρχει κίνδυνος. Όπου κριθεί σκόπιμο ο ιατρός επεμβαίνει και καταστρέφει ή αφαιρεί αλλοιώσεις. Ο ιός παραμένει στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, περιμένουμε όμως να υπερισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μετά την εξαφάνιση των αλλοιώσεων, ο οργανισμός μας έχει να αντιμετωπίσει μικρότερο ιϊκό φορτίο και είναι ευκολότερο να καταστείλει τους HPV που παραμένουν.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης με τη χρήση εμβολίων. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν μας προφυλάσσουν μόνο από συγκεκριμένους γονότυπους των HPV. Μετά τον εμβολιασμό, δημιουργούνται στον οργανισμό μας αντισώματα, τα οποία δεν επιτρέπουν στους συγκεκριμένους ιούς να δημιουργήσουν φλεγμονή. Αυτή η λύση είναι ιδανική. Κυκλοφορούν ήδη δύο προληπτικά εμβόλια που είναι ιδανικό να γίνονται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.